Dagbok
Sagan om en mamma
Del 1 Världens bästa mamma
I ett hus vid skogens slut,
liten mamma tittar ut
Det är åt barnen hon vinkar,
innan hon mot köket linkar
Det är dags för barnen att till skolan gå,
och hon vinkar dem hejdå
Så gnolar hon på nån visa
och fnular på vad de till kvälls ska spisa
När barnen kommer med läxor så hjälper hon till
o lär dem att "när ni växer upp kan ni bli precis vad ni vill"
Mamman vill alla barnen det allra bästa
Hon har ett hjärta större än de flesta
Saknar barnet stol är det hon som reser sig,
är ett annat sjukt lovar hon att allt blir okej
När barnen ska sova läsor hon en saga
När en byxa är trasig ska hon genast laga
Hon berättar om tomten och hästen,
Mamma mu, Kråkan och resten
När barnen växer upp och gör sorti,
ser mamman till att de har ett hem att va trygga i.
Del 2 Mamman är sin egen claim to fame
Men ibland glömmer barnen att mamman inte bara är en mamma.
Hon är bra på mer än att rå om, borsta tänder och amma
Den här mamman är en riktig äventyrare
Hon är klipsk, modig och ibland en dålig förlorare
Som tonåring hade hon ett jäkla temperament
o var redan då en hejare på mången accént
Mot orättvisor har hon alltid varit allergisk
Å när hon undervisar i jämställdhet blir hon var gång energisk
Ja mamman har många strängar på sin lyra,
Hon har ordets gåva o är en riktig partymyra
Hon har plockat frukt på Nya Zeeland
och sovit på Mexikos strand
Och barnen är säkra på att om hon sålde sin keramik skulle hon snart vara svinrik
På hennes blogg är det många som imponeras,
och ännu fler som inspireras
Mamman är stark, men ibland också svag
Då påminner sig barnen om, att de
faktiskt är ett lag
Del 3 Mamman reser till Kenya
Mamma jag hoppas att du förstår hur stolt
jag är över dig generellt,
men kanske över att du gör den här resan
speciellt
Det är verkligen på tiden att du gör något
som bara är för dig
PRECIS en sån här storslagen grej
Nu är det inget av dina barn som
längre bara är en liten lort
och vi klarar, faktiskt förespråkar, att
du åker iväg långt bort
Visst kommer vi sakna dig en massa,
om vi ska vara helt krassa
Du åker ju snart bort över fjärran hav
Men vi förstår att vår mamma, är en
sån man måste dela med sig av
Grattis mamma och lycka till
Älskar dig/ Katja
Jag ser efter en sista gång så att allt är klart. Varm choklad i tillbringaren, ljusen och brasan tända, lussekatterna varma och lagom brända, TV:n redo att börja visa Lucia morgon när jag trycker på play. Ok. Dags att ropa in barnen till en favorit tradition, luciamorgon. Opretantiös, bara sömniga barn, vacker sång och goda bullar. Jag lutar mig tillbaka och njuter av musiken, tar in stunden och dricker mitt te. Jag lyssnar på texterna till Marias sång till Jesusbarnet, en av mina favoriter och mina ögon tåras.
Då plötsligt så slår den mig, insikten.
Jag har under en tid gått med frågan om hur en mänsklighet kan rymma så mycket, vara kapabla till och manifestera så mycket grymhet och girighet, samtidigt som vi också kan skapa och manifestera så mycket skönhet, godhet, medkänsla. Mitt svar har landat i att vi alla bär på både mörker och ljus, en kapasitet till att göra såväl ont som gott. Vad som sedan krävs för att det ena eller det andra ska ta över är väl olika gissar jag. Men det är lätt att tappa tron på mänskligheten när man översköljs av nyheter om krig, förstörelse, girighet och grymhet. Och visst har jag varit där, i den tunga känslan av hopplöshet inför mänskligheten.
Men nu när jag sitter här i värmen med de vackra kärleksbudskapen strömmande mot mig inser vad meningen med julen är för mig, att det är för att fira och lyfta fram den ljusa sidan, att fira mänsklighetens kapasitet till medkänsla och godhet, fira vår vilja att ge och dela med oss. Det är det vi firar. För för varje ond gärning finns det tio goda, det vet jag. För varje handling i rädsla och misstro finns det tio handlingar av mod och kärlek.
Så därför vill jag fira jul iår. Därför vill jag gå med min fackla i tåget genom Höör ikväll. I skuggan av krig och allt det där andra firar vi människans godhet.
Jag tar en klunk te och låter insikten värma mig. God Jul <3
Dörren stängs bakom henne. Jag sitter kvar på min stol en stund och känner efter hur det känns att vara jag, här och nu. Sedan reser jag mig och samlar ihop de ihopknölade pappersnäsdukarna som ligger kvar och berättar sin historia om tårar och snoriga näsor för mig.
En historia om att vara liten, att ha ont, att bli rädd och ledsen. Ledsenhet är en ensam känsla - så att trösta handlar minst lika mycket om att lindra ensamhetskänslan som att lindra smärtan. "Jag är här, jag sitter kvar, jag ser dig, jag hör dig, och sitter kvar här hos dig." Om det då är en sådan dag så får alla känslorna ta plats och sedan skingras. Näsan torkas, ögon blinkar och så kommer det; - Jag kan gå tillbaka igen nu. Och en stund senare hör jag en glad röst ropa på kompisarna att komma och leka.
Det tog en del sökande i förråd och uthus tills jag hittade ljusslingan. Den var ihoprullad och bunden med ett rep, jag skickade ett tack till mig själv som tagit mig tid att linda inte bara knöla ner slingan - vilket jag mycket väl kunde ha gjort.
Så det var tämligen enkelt att sätta upp den längs staketet utmed vägen. Nu sitter jag i skymningsljuset och ser de små ljuspunkterna lysa upp vinterkvällen. Ju mörkare det blir desto starkare kommer deras ljus att skina tills det når en punkt i nattens mörker då de är det enda ljus som syns därute - jag tror inte månen tittar fram ikväll, det ser jämngrått ut på himlen.
Jag tittar ut på de små lamporna i snön och skickar en bön till alla de människor som är som dem. Ljus i en mörk tid. Som går i ruinerna och letar överlevare, som håller plakat på ett kallt torg, som matar den hungrige, som bär den svage. Alla de som med mod och kärlek trotsar mörkret.
Med bönen skickar jag min tacksamhet och min önskan om att själv lysa upp där jag står. Lysa för hopp, för medkänsla, för hjälpsamhet och vänlighet. Lysa för modet att stå upp för det som är rätt, stå upp för freden och för friheten.
Ingenting hade förberett henne på det som nu hände.
Som om sommaren var för evigt hade hon låtit dagarna passera som smultron på ett grässtrå - en efter en, den ena dagen den andra lik. Ibland skedde det något som gjorde dagen speciell - en fågel hade satt sig precis bredvid henne i gräset och tittat på henne med sina vackra ögon. En annan dag hade en fjäril kittlande landat på henne, och sedan ett bi. En dag var blåsig, den andra regnig, men ofta var solen framme och värmde hennes kronblad med sina ljuvliga strålar.
Men de flesta dagar var lika, och passerade till natt utan att hon lade märke till dem.
Sedan, plötsligt, blev dagarna kortare, kallare och hon började ändra form. Det pulserande livet flöt allt långsammare i hennes blomkropp och hon böjdes ner mot jorden, tyngd av fröna som bildats där bina hade vandrat över henne.
Just när hon böjt sig hela vägen ner kom den där natten - natten då hon inte längre kunde stå emot jordens dragningskraft utan föll handlöst, ljudlöst och aningslöst mot den bruna jorden som tog emot henne utan ett ord.
Först var hon rädd för det nya perspektivet. Kände inte igen sig, vem var hon nu, en blomma som inte längre blommade? Utan doft och färg i den kalla höstluften. Hon försökte hålla fast vid sin form, med desperation bevara och återskapa det som en gång varit . Men det var lönlöst för tiden gick trots allt och jorden värmde henne.
Hon började slappna av. Sakta lät hon sig falla isär, släppte taget och lät det oundvikliga ske. Jorden tog emot och hon kände hur hon kunde vila i hennes famn.
Hennes kropp bytte form, tappade form, men hon var faktiskt kvar, som en tanke, en viljeriktning, en livsgnista, en rörelse, en energi. Snart kunde hon inte känna var hon slutade och var jorden började. Men hon kunde känna värmen, och om hon lyssnade riktigt noga kunde hon höra en stilla viskning - Välkommen hem, tycktes den säga - vila nu, snart är det vår igen.
Jag vaknade utvilad och tacksam för den ostörda sömnen. Det är söndag, en grå morgon och min säng är varm och mjuk så jag ligger kvar en stund och låter tankarna sakta formas. När jag blundar minns jag plötsligt drömmen. Jag låg på min dödsbädd. Kände livet rinna ur mig, andetagen komma sakta och mödosamt, armar och ben tunga. Trött och nöjd var jag som att komma hem till ett varmt hus efter en lång promenad. Men något störde, någon ville mig något. De tittade på mig, kärleksfullt och berättade att jag skulle skickas tillbaks igen. Inga svar gavs, bara bekräftelse på att det var detta som behövde ske. Se det som en ny chans, sa de och log. Det är dags att vakna. Jag slog upp ögonen. Vilken märklig dröm, tänkte jag. Varför skulle jag skickas tillbaka? Och varför till just idag, just nu? Morgonen fortsatte som om inget hade hänt, med te, brasa, höns och hundar, disk och kall luft mot kinden. Men drömmen följde mig, oavskakningsbar. Tänk om det hade varit sant, tänkom jag fått en ny chans, en nystart vid 55 års ålder? Vad skulle det innebära? Vad skulle min 95 åriga (av någon anledning känns det som att det var exakt 40 år framåt i tiden) själ vilja att jag gjorde med denna stunden, med denna tid? Inte vet jag, men på något vis kliver jag runt inne i dagen med en tacksamhet, en mjukhet, en närvaro som känns ny.
Jag känner att jag inte har tid att skynda till något, jag har intye tid att stressa, jag vill inte slösa min egergi på självnedsättande, otillräcklighets tankar. Min 95 åriga själ tycker att min 55 åriga kropp är fantastisk, stark och vacker och värd kärlek och omsorg. Dagen fortsätter med denna nya långsamhet, och jag njuter av smaken av te, av mina lungors förmåga att ta upp syre. Tacksam för denna möjlighet att uppleva denna dag, inte för att den är perfekt, jag fryser och ryggen värker, jag blir trött och hungrig. Men ändå, jag lever, idag, nu.
Snaaart ska jag krypa i säng, men jag sätter mig ner vid pusslet en stund först, för att varva ner, rensa tankarna inför nattvilan. Jag granskar pusselbitarna, söker efter den rätte och den där tillfredställelsen när biten faller på plats, ordning, kontroll.
Jag tar upp en bit med ett löv på, granskar det, och tittar sedan på pusslet. Kan inte se var i all sin dar den ska sitta? Alla löven är ju på plats? Jag ägnar en god stund åt problemet innan jag lägger ner biten och går och sover på saken.
Det dröjer några dagar innan det blir pusseldags igen och efter en stund fastnar mina ögon på den där löv biten igen - undrande om det kanske hör till ett annat pussel?
Jag ägnar mig åt andra, viktigare bitar och tar tacksamt emot Ronjas sällskap i pusslandet. Jag ser i ögonvrån att hon plockar upp BITEN och skulle just tala om för henne att den nog inte hör hit när hon lugnt lägger den på sin plats. Jag spanar förvånat dit - det var inte ett löv, det var örat på en mugg som stod på bordet, självklart!
När jag lite senare tar ut Fenja på en promenad i november regnet funderar jag över det som hände. Jag hade bestämt mig för, min förväntan var, att det var ett löv, grönt och lila och väldigt lövlikt. Min förväntan låste mig för alla andra möjligheter - jag såg bara lövet. Jag undrar för mig själv vilka andra scener i livet jag går med förväntan som begränsar mitt synfält.
Jag ser och upplever det jag förväntar mig, det jag förväntar mig av en pusselbit, av ett barn på skolan, av min garderob, av min familj. Mig själv?
Tänk om jag kunde släppa förväntningarna - vara nyfiken och öppen och försöka se saker ur olika perspektiv - jag undrar hur många gånger jag då kommer att bli överraskad - för den eller det visar sig inte alls vara som jag förväntat mig - utan något helt annat. Ett öra på en mugg, och inte ett löv .
Mitt pekfinger darrar till och tvekar, som om jag stött på ett osynligt motstånd. Ska jag verkligen? Vågar jag? Inte förrän min livskamrat sitter vid min sida tar jag klivet, eller klicket vidare och när texten Tack för din bokning står svart på vitt på skärmen känner jag ett leende som sprider sig som sockervatten upp genom kroppen.
Nu, nu är det dags, dags att göra det som jag velat göra i si sådär 30 år.
Nu är det dags att åka ut i världen och jobba som sjuksköterska. Nu är det dags att åka till Afrika. Nu är det dags att få uppleva Kenya.
Att svara an på, ansvara för min längtan. Låta den få ta plats i livet, inte vänta in rätt tid, för vem vet om den ens kommer?
När jag läser om Kenya känns det som att komma hem. Som en pusselbit av mig finns där. Vi får se.
Jag åker i januari, lämnar hem och familj att sköta sig själva i en och en halv månad. Jag ska jobba som volontär i Dandelion. Med tjejer, flickor och kvinnor. Stötta, informera, hjälpa.
Jag ska packa min kunskap, min erfarenhet och min vilja att tjäna. Jag ska packa min nyfikenhet, mitt öppna sinne, mitt mod och öppna hjärta.
Snart, snart är det dags.
Jag såg hur orolig han var inför mötet. Han försökte dölja det, men oron lös igenom fasaden av lugn. Han kunde inte få i sig någon frukost så jag packade ett par muffins från gårdagens bakning och förklarade på min vanliga svengelska att han kunde äta dem sedan, efter han varit på Migrationsverket. Jag la dom i hallen och stökade på med mitt och han med sitt. När han gjorde sig redo för att bege sig gick jag för att ge honom en lycka till kram. Han stod och tittade på påsen med muffins, tog den sedan i handen och hans mörka ögon mötte mig och ett leende, ett leende där den lilla pojken som lekte, gick i skolan, kramade sin mor, ja levde sitt liv där i Afganistan, den pojken tittade fram i leendet när han sa "Dom är till mig". Inte en fråga men ett konstaterande, så fyllt av tacksamhet för att någon i detta kalla främmande land som han kämpat så hårt för att nå, brydde sig tillräckligt mycket om honom för att skicka med honom ett par muffins.
Jag svalde gråten, log och sa att ja, dom är till dig.
När han gått satt jag mig en stund, och lät mig känna. Känna sorgen över en värld som tvingar små pojkar på flykt. Vanmakten över att inte kunna göra mer för honom idag än att skicka med ett par muffins.
Jag tänkte på världen och dess polarisering - där svart och vitt, rätt och fel, vi och dom tycks vara den förenklade bild som delas.
Det är så lätt, när världen brinner, att bestämma sig för vem som är ond och god, vem som har rätt och fel. Men sanningen är att världen är full av gråskalor, av vanliga människor som bara vill leva sitt liv, mätta sina barn, gå och lägga sig att sova i trygghet, prata med sin granne utan rädsla.
Vanliga människor som jag och som pojken som just gick iväg. Ju mer hotfull omvärlden ter sig, desto svartare och vitare målar vi den.
Vi glömmer bort att fråga oss vad som egentligen är viktigt, vad som egentligen är sant - och framförallt, den störta frågan av dem alla. Vad vill kärleken att jag gör just nu?
Det är så enkelt att vara vänlig, att skicka med ett par muffins.
I
Som om inget hade hänt slår jag av väckarklockan och kliver ur sängen.
Som om inte mina landsmän beskjutitis för att de var just det sätter jag på tevatten och matar hundarna.
Som om inte krigets vindar blåser över Europa och sjukhus bombas i Palestina väcker jag barnen.
Som om inte ännu ett barn ligger ihjälskjuten på en gata någonstans i Sverige släpper jag ut hönsen.
Som om inte en pandemi för inte så länge sedan slagit undan vår tillvaro äter vi frukost vid köksbordet.
Som om inte klimatförändringar hotar vår existens gör vi oss redo för ännu en vardag med jobb och skola.
Som om inte kollegan just förlorat sitt barnbarn tar jag en kopp kaffe och går jag in på mitt skolsköterskerum och börjar arbetsdagen.
Som om allt vore som vanligt och inget hade hänt.
För vad ska jag annars göra?
Så min morgon blir till ännu en vardag, som de andra. Men inom mig bär jag allt det där som hänt.
Inom mig ekar mitt Varför i ett hjärta fullt av oro och sorg.
Jag höll nästan på att slänga iväg det, som om det vore oväsentligt. Men någonting fick min hand att stanna upp i rörelsen och min blick att söka sig till det lilla lövet som blåst upp i mitt knä där jag satt och luktade på hösten, så välkommen med sin friska jordiga doft, sitt löfte om vintervila och återhämtning.
Lövet var inte anmärkningsvärt på något sätt. Grönt, gult och brunt. Fortfarande blött av nattens regn.
Men eftersom jag inte hade något viktigare att göra blev jag sittandes och tittandes på det lilla lövet i all sin anspråkslöshet. Sakta började lövet berätta sin historia för mig, hon berättade om knopp och vår, om att slå ut i värmen, om att andas, att suga i sig solstrålar, dricka vatten som kom genom stam och gren från rötter långt långt där nedanför.
Om vindar som dansade henne, om fåglar som flög förbi.
Och sedan om att låta sig falla, i tillit.
Om att vara en del av alltet, att vara form en stund, ett ögonblick, för att sedan låta sig upplösas, för att åter bli ingenting, men ändå, alltid vara allt.
Hon berättade viskande om hur vi hör samman i ett kretslopp så vackert och skört att jag ryser. När hon berättat klart är allt stilla och skimrande. Sedan... det lilla lövet skälver till som för att få mig att lyssna noga.
Det där anmärkningsvärda finns i allt, tycks det säga, bara gömt precis utom synhåll för den som glömt att leta.
Kanske är det skrattretande, kontrasten mellan det enorma - framtidens utmaningar som varje levande ting på denna vår planet kommer att känna effekterna av – och så det här gänget. 60 själar i en cirkel på torget i Höör, en liten by, i en liten del av ett litet land på en liten kontinent på vårt lilla klot, svävandes i det stora, ofattbara.
Men här står vi, en ovanlig lördag i oktober med hemmagjorda skyltar och lite förskrämda blickar. För det krävs mod, att ställa sig på torget i ens lilla hemstad. Igenkänd, betittad, kanske utdömd?
Men här står vi, var och en i sin skugga men tillsammans, i en cirkel, den mest uråldriga av samlingsformer, ingen först, ingen glömd, ingen gömd.
Vi står i tyst begrundan, vi sjunger, några av oss säger några ord, berör och berörs, musiken spelar när vi sedan packar ihop och beger oss hem till vardagen.
Kanske är det skrattretande, men när jag viker ihop den tovade banderollen minns jag en berättelse.
Den handlar om en kolibri, en liten fågel som bor med sina vänner djuren i en skog, en skog som antändes av – ja av vad förtäljer inte historien, kanske en lägereld, eller en blixt, eller en fimp utkastad från ett fönster på en förbipasserande pickup, ner i det torra gräset i vägrenen. Hur det än gick till så blev konsekvensen i flamma som växte och spred sig till en veritabel skogsbrand.
Djuren flydde lågorna och ställde sig på betryggande avstånd för att sorget betrakta hur deras hem förstördes. Men just som de stod där, kisandes i röken flög något över deras huvuden. Swish sa det, de tittade för att se vad som så idiotiskt flög rakt mot branden, men såg inget förrän rätt som det är, swish flög vad det än var tillbaks igen, förbi dem in i skogen bakom, nästa gång det sa swish var de uppmärksamma, och räven med sin skarpa blick fick se att det var den lilla kolibrin som flög förbi, återigen på väg mot elden.
Han ropade till de andra – ser ni, det är den lilla kolibrin som flyger – och se han har hämtat vatten från dammen och bär det i sin näbb, och så - där släpper han vattnet på elden. Nu kommer han tillbaka igen – titta!
Djuren tittade och såg kolobrins flykt och när han flög förbi skrattade räven – hahaha ? Vad tror du att dina droppar gör för skillnad, sluta, det är meningslöst, elden är för stor, du är för liten! Vad håller du på med lilla fågel?
Kolibrin stannade upp, men bara för en sekund, och tittade på räven. – Jag gör det jag kan, sa han, och flög vidare.
Ja, tänker jag och tittar ut på det nu tomma torget,vi gör det vi kan, om än skrattretande litet.
Om min helt perfekta stund
Jag tar en klunk kaffe och märker att det hunnit bli kallt medan jag irrade runt och letade efter min skrivbok. Ska jag nu gå in och värma det, se om jag skapa den där perfekta koppen, den där perfekta stunden vid takåsarna i Vilnius en söndag morgon med grå himmel över en nyvaken stad.
Eller borde jag sitta kvar, dricka mitt ljumna kaffe och njuta av stunden som den är? Inte helt perfekt, nej, men ändå, min stund. Jag gör så, medan jag funderar över vad som gör en stund helt perfekt? Är det att alla bitar är på plats, inget skaver, är obekvämt eller opassande?
Jag skrattar till när jag inser att den perfekta stunden inte finns, hur jag än jagar efter den, försöker få allt på plats och sedan gripa tag i den när jag anar att den närmar sig, fotografera, spela in, kanske rent av dela på sociala medier, så att andra kan se och avundas min på ytan perfekta stund. Oanande att kaffet var kallt, att jag frös om fötterna, att jag sitter med sorg över den lilla som inte blir frisk skuld över att jag lämnat barnen, oro över framtiden. Men visst ser den perfekt ut på ytan min stund?
Jag tar en klunk till av det kalla kaffet och inser att det är ganska gott, om jag bortser från förväntan av värme. Kanske den perfekta stunden inte är den då precis allt är bra, gott och fint.
Den perfekta stunden kanske är en stund då jag är närvarande i det som är, såsom det är. När jag kan hitta till en känsla av villkorslös tacksamhet för det som är. En stund då jag sitter med kalla fötter, skuld, skam och oro, och njuter av att leva, att titta ut över takåsarna och dricka mitt kaffe, höra människor skratta och fåglar kvittra.
En operfekt stund som är min egen. En dag i livet.
Den där första tiden minns hon inte så mycket av. Stilla satt hon.
Omtumlad av sin existens försökte hon komma på vad hon var för något. Hon började i jämförelsen, vad var hon inte?
Hon var inte stor, inte kantig, inte ett enda hörn hade hon så vitt hon kunde se. Hon var platt som en pannkaka och hon var helt rund. Hörnlös och djuplös försökte hon ändra sin form, kanta till sig. Förjävels. Hon var och förblev en prick. Varken mer eller mindre än en prick.
Men vad är en prick, frågade hon sig?
Frågan blev hängande med henne i garderoben tills en dag då flickan tog fram henne med ett skratt och drog klänningen som Pricken satt på över huvudet. Sedan ställde flickan sig framför spegeln och då fick Pricken äntligen se sig själv med någon annans ögon.
Och se - hon var rund och fin och gjorde flickan glad. Pricken lyste upp och alla prickarna runt henne gjorde detsamma. Jag är precis som den jag ska vara, tänkte pricken.
De senaste dagarna har präglats av en närmast förlamande oro, ett ältande om ifall jag borde gjort annorlunda, om att världen borde vara annorlunda. Som en stålnäve kring hjärtat har oron fångat mig, skulden, skammen, känslan av misslyckande.
Till sist orkade jag inte mer. Med kaffekoppen i näven och solen i ögonen gav jag upp. Släppte taget om alla mina känslor och lät de strömma ut i mig, ur mig. Jag viskade deras namn; rädsla, skuld, oro, ilska, självförakt, tvivel... En efter en manifesterade de sig i mitt sinne, spred sig i kroppen, tog färg, form och spred sig sedan ut ur mig, ut i trädgården, över blommande dahlior och lönnarnas kronor som skiftar i rött, de fyllde dammen och hagen bakom mig. Jag lät dem vara. Det fanns ingenstans jag kunde gå, ingenstans att fly undan känslorna - jag hade inget val än att sitta med dem och bara andas, trots att lungorna knöt sig och järnhanden kring hjärtat slöt sig allt hårdare. Jag undrade om det var så här det kändes att få en hjärtinfarkt....
Jag satt i smärtan och lät den vara utan motstånd.
En stund gick, eller kanske två, innan en våg av värme strömmade mot mig. Långsamt, smeksamt, omfamnades jag av kärlek. Som en varm dimma omkring mig där jag för mitt inre skymtade ansikten, systrar, mormor, farmor, förmödrar, vänner. Alla slöt de upp runt mig.
Vi håller dig, men vi kan inte bära dig om du inte släpper taget. Så jag släppte taget och lät mig falla.
Jag föll, jag föll isär, jag gav upp min kamp om kontroll.
Handen kring hjärtat blev till en omfamning i ömhet, varsamt kunde jag prova att andas igen.
Tuppen gol, en fluga surrade. Allt är precis som det ska vara. Jag lär, jag växer, jag gör misstag och lär igen. Livet.
Jag borde släcka ljuset nu, det vet jag. Borde låta mörkret fånga mig och vagga mig till sömns. Borde åka med det där sovtåget som går vid elvasnåret på natten. Jag vet att om jag missar det kan det ta timmar innan nästa tåg rullar in på min sömnperrong. Men jag släcker inte. Jag fortsättar läsa. Bara en sida till, bara ta reda på hur detta nu går.... sida blir sidor och tåget får obemärkt tuffa förbi medan jag fångas av orden i boken.
Jag har alltid älskat att läsa. Många gånger har jag levt med en bok,. eller ännu bättre med en bokserie i veckor, handling och karaktärer har följt mig, dag som natt. När sista sidan är läst kan jag känna känslan av förlust, rentav sorg , och det tar ett tag innan jag kan börja på en ny bok.
När jag läser en bra bok ser jag inte bara bilderna framför mig, utan jag hör tankarna hos karaktären jag följer - alltid någon jag känner att jag tycker om, annars läser jag inte vidare. Jag känner dofterna, smakerna och hör skratten och skriken.
I denna bok tas jag med till den första barnmorskeutbildningen, i Stockholm i mitten på 1800 talet. Jag får veta att det då var den enda utbildningen som fanns för kvinnor. Några år efter startade lärarinne utbildningen, men den fanns inte då Hanna började på Allmänna barnbördshuset i Stockholm. En intressant fakta, men först när vetskapen får liv i mig genom Hanna, som ville bort från pig tillvaron men inte på något sätt var förberedd på vad en barnmorska egentligen gjorde. Men då detta var det som stod till buds så blev det så. Hon fångas av yrket, vill bli skicklig. Jag får följa med på förlossningar, får se blodet, höra skriken, se tårar av smärta och glädje.
Hälften av barnen som föddes i Stockholm var utomäktenskapliga. Ytterligare en intressant fakta som kommer till liv i den verklighet som dessa havande och födande kvinnor stod inför. Skammen, vanmakten. Att tvingas lämna bort barnen till en oviss framtid. Fattigdomen. Smutsen. Halm som fyller madtrasser, latriner som svämmar över. Koleraepedemin. Barnsängsfeber. Havandeskapsförgiftning. Alla dessa ord får bilder, får ansikten, får verklighet för mig genom boken. Jag kan inte skilja Hannas röst, Hannas tankar från författarens och inser att jag känner igen mig i henne. Tänker att det där kunde vara jag.
Till sist blir jag tvungen att inse att det är tid att slå ihop boken och låta den vila till nästa dag. Släcka ljuser och blunda. Jag somnar, till slut, med rösterna från 1850 talets Stockholm ekende i mig.
Vi avslutar mötet och jag plockar undan tekoppar och kakfat, lägger almanackan på sin plats på skrivbordet och börjar leta efter mig själv. Det blir mest ett irrande, eftersom jag egentligen inte vet var jag ska börja leta. Jag sätter mig och gör en lista, försöker se mig mellan raderna men ser bara det som borde göras. Tittar mig i spegeln men ser bara det som borde vara annorlunda. Tittar i en bok, men ser bara någon annan, inte mig.
Till sist ger jag upp. Jag går ut till hallen där Fenja ligger och väntar på att jag ska inse vad som behöver göras.
Att vi behöver gå ut i skogen. Gå ut och bara vara. Jag tittar ner i hennes glada ögon och ser där en liten spegling av mig själv.
Ett hopp väcks och vi ger oss ut i nyregnad sensommar skog. Det tar ett tag eller två innan jag börjar se olika nyanser av grönt, känna stigens mossa och sten under skorna, den friska luften i mina lungor, dofta den jordiga, fylliga skogdoften, höra mina andetag, en rovfågels vissling, ett knak i dungen där borta.
Vi stannar till vid en hallonbuske och se! Där sitter ett litet hallon kvar, bortglömt av allsköns hallonätare. Jag plockar det försiktigt, kollar att det inte finns något annat än hallon i hallonet och sedan - smaken av sommar, av sol, av liv. Den fyller mina sinnen - en explotion. Jag njuter och fångas i insikten av det som är ett bär.
Busken som såddes från ett annat hallon, ett frö från länge sedan. Som gror, sätter rötter ner i jorden, slår ut blad som suger åt sig solljus och förvandlar detta till blommor som drar till sig rätt insekt i rätt tid och sedan - under och magi - så gör busken ett bär. Hur går det till? Och det bäret får jag plocka och smaka. Dess näring sprids i min kropp - blir en del av mig och på något sätt har energin från sol, jord och vatten blivit min energi, att röra mig med, att tänka med. Det är så mäktigt och märkligt att jag försöker inte ens förstå det utan böjer mitt huvud i tacksamhet mot jord, vatten, sol och hallonbuske. När vi går vidare ler jag åt det faktum att jag hittade mig själv igen - i ett hallon.
Jag tittar ut på den tomma parkeringsplatsen. Ler nöjt och tar en klunk kaffe. Jag är ensam hemma, underbart ensam, och en bil är med Kenneth på jobbet och den andre hos bildoktorn. Så jag kan varken åka och handla, hämta någon eller gå på gymmet.
Medan jag lyssnar på hundens snarkningar, plinget från vindspelet och burret från någon av alla apparater som finns i ett hem konstaterar jag att det är skönt att inte ha ett val. Fast varför, funderar jag - jag hade troligen ändå valt att stanna hemma, så vad spelar det för roll om jag gör det för att jag vill eller jag måste? Svaret är enkelt - nu behöver jag inte välja, inte ta ansvar för ett val och dess konsekvenser, nu behöver jag inte lyssna på min inte "jag borde" röst, utan kan istället lyssna på vindspel och snarkningar. Så mycket mer vilsamt.
Jag inser att jag borde (ha där var den ändå, borde rösten) kunna bara vara hemma en dag utan att känna stressen som valet att ha tillgång till bil innebär. Att vila i det ofrånkomliga, där det inte tycks vara mina val som betsämmer vad som ska hända, där ansvaret för valen lyfts från mig, är lockande. Men ändå vet jag att val är också frihet, att kunna bestämma mig för att ta en fika på byn. En frihet jag inte hade velat vara utan i vardagen. Men trots det, så njuter jag av dagens ofrihet och plinget från vindspelet denna dag i livet.
Jag vaknar av ljudet av en tass mot sovrumsdörren. Klor som möter trä. Ett stilla gnäll. Jag sätter en fot i golvet så att jag når att öppna dörren och in kommer de med viftande svansar och glada ögon. De möter mig och dagen med ren glädje, en glädje som smittar, om jag låter den.
Jag minns gårdagen: Fast i en känsla av att livet, vädret, barnen, och mest av allt jag själv borde vara anorlunda tillbringade jag hela dagen med att försöka förändra verkligheten. Som vanligt misslyckades jag - kapitalt.
Medan svansar viftar och bruna ögon glittrar ber jag en liten bön, sätter jag en intention för dagen - må jag vara tillfreds med livet som det är. Må jag känna lycka. Det där sista ordet tar jag tillbaka så snart jag sagt det. Lycka är så pretantiöst - så stort. Lycka som i det perfekta ögonblicket - när allt är vackert, färdigt, helt - inklusive jag sjäv. Det kan jag lägga ner direkt, tänker jag och nöjer mig med förnöjsamheten och med en tanke om att något bra kommer att hända idag.
Jag gör det där morgonrutinerna - samma som igår, men lite långsammare, lite mer närvarande. Det är samma regn, samma värk i ländryggen, samma flugskitar på fönstret. Men idag lägger jag märke till hur söta de små kycklingarna är, hur grönt gräset är, hur gott den där första klunken varmt te smakar.
Plötsligt inser jag att det jag känner, i det kalla regnet, med det gröna gräset mellan tårna är lycka. Inte för att allt är perfekt, utan för att jag är. För att jag upplever, känner, ser och hör. För att jag lever. Idag. Igen.
Kan det vara så att lycka inte handlar så mycket om det är bra eller dåliga händerser som fyller dagen, utan om närvaro i det som är.
Att stanna upp inför det där förtjusande - smaken av te, en doft av luktärter - stanna i den där känslan en liten stund, några andetag av mitt liv.
När jag går tillbaka från hönshuset ser jag att blomman har slagit ut under morgonen. Jag går fram och hälsar, njuter av dess skönhet och tänker att jag hade rätt. Något bra hände idag. Tack
Jag går en vända till i huset, snart, snart är jag klar med plock, sop och städ. Sen ska jag vila, jag måste bara göra klart först. Min hälsena svider, ryggen värker men jag ignorerar det och en stund och ett tag senare känner jag mig klar och sätter på tevatten. Medan vattnet kokar plockar jag ur diskmaskinen. Snabbt. Jag känner en vag yrsel - ett av de sätt min kropp säger ifrån på skarpen.
Okej, jag inser att jag måste vila nu, jag sätter mig ner och tittar på de mörka molnen som bådar om ännu en skur. Bra för kantarellerna tänker jag och känner genast att jag är hungrig. Jag går in och tar mig en smörgås. Den är uppäten nästan innan jag hinner sätta mig igen. Jag tar en till och dricker mitt te när magknipet kommer smygande. Jag svär för mig och åt mig själv. Jag VET ju att jag inte ska äta gluten, i alla fall inte fort och utan att tugga ordentligt. Tarmarna protesterar så att jag kallsvettas medan jag frenetiskt letar efter de där tabletterna som kan lindra.
Jag lägger mig och undrar för mig själv hur det kunde bli så här? Innan idag kände jag mig lugn och harmonisk, inte alls den som kastar i sig mackor i något som bara kan beskrivas som självdestruktivitet?
Jag beslutar mig för att tänka tillbaka, vad hände egentligen i mig? Plötsligt ser jag mig själv städandes. I en övertygelse om att jag måste bli klar innan jag kan ta paus.
Där någonstans övergav jag mig själv, mina behov, min kropp. När kontakten med kroppen, med mig själv, väl var bruten fick impulsen att äta en macka, eller rättare sluka en macka, inget som helst motstånd motstånd. jag var liksom inte hemma.
Denna övertygelse om att jag måste bli klar innan jag kan vila är en gammal bekant. Det är märkligt att de där ideerna som man faktiskt VET inte är sanna men man ÄNDÅ är helt övertygad om är de allra svåraste att få bukt med?
De ligger där i ryggmärgen, till synes oåtkomliga för tanken. Jag blundar och går tillbaka till stunden då jag lät den ta över och spelar upp situationen som en film, ser mig själv i plock, skur, sop... svid och värk.
Men denna gång ändrar jag historien. Jag gör en ny film - istället för att fortsätta städa går jag ut i köket och tar ett glas kallt vatten och sätter mig bredvid hunden och vilar. Jag stryker hennes mjuka päls och lyssnar på regnet mot taket. Jag känner hur jag förblir lugn, hel, i kontakt. Inte i mitt självdestruktiva "sluka macka mode" utan istället i lugn kärleksfullhet kanske jag tar en nektarin med kanel och creme fraiche och några valnötter. Och äter med njutning. I min fantasi.
Jag lämnar fantasin och känner kudden mot kinden, mjukt, svalt, jag andas, drar mjukt ner luften i lungorna, med doft av regn, av jord, av sommar.
När väl magknipet släppt sätter jag mig upp. Jag är varsam. Kärleksfull mot kroppen. Teet har blivit kallt och jag gör en ny kopp. Jag dricker den medan jag varsamt granskar några av de där övertygelserna och frågar mig om jag är säker på att de är sanna? En efter en lyfter jag ut dem i dagsljuset och tittar på dem. Nästa gång de tar över kanske jag kan sansa mig så att jag inte tappar fotfästet igen. Hoppas jag. Jag ska i alla fall försöka, för det förtjänar jag.
Om att komma hem
Jag vrider om nykeln och motorn tystnar med en belåten suck. När jag kliver ut omsluts jag av ljuden och dofterna av det jag kallar hem. Hönsens kackel, hundens upphetsade gnäll, doften av får, av blöt jord, ljudet av vind som får löven att dansa. När jag hälsat och packat upp sätter jag mig en stund och tänker på det där vi kallar hem. En plats. En känsla. En gemenskap. Ett tillhörande. Ett ägande.
Någonstans där jag kan vara fri och trygg. Där jag älskar och är älskad. Där jag arbetar, vilar, bygger och odlar. En plats för möten och skratt, men också tårar, vanmakt, och prövningar.
Mitt hem är en plats där jag kan spela min musik. Högt om jag vill, kanske rent av sjunga med och fuldansa till.
Mitt hem är den mylla som mina rötter vilar i. Ur rötterna kan jag växa, kanske rent av blomma, ut i världen.
Jag tittar runt på några av de barn som kallar detta sitt hem. På den sistkommande, han som vandrat hit genom ett Europa som inte välkomnade honom. Jag inser min oförmåga att förstå vilket mod, vilken sårbarhet det krävs för att lämna sitt hem och hur det skulle vara att se sitt barn gå. Jag ryser vid tanken, som bara kan snudda vid verkligheten. jag fylls av medkänsla, men också ett ur-sinne, en helig vrede över en värld som låter utsätter sina barn för detta, en värld som tvingar barn på flykt, en värld där så många barn saknar ett hem som är tryggt, som är kärleksfullt, som är ett hem att växa i och växa ur.
Jag döljer den tår som letat sig fram och går för att göra en av de saker som gör att ett hus kan börja kännas som ett hem. Jag lagar mat.
Jag borde gå och lägga mig, men natten är alltför varm och jag är alltför rastlös. 24 grader står det på termometern. Känns tropiskt. Jag tar ett glas vatten, går ut i trädgården och slår mig ner vid dammen. Fenja lägger sig med en suck bredvid mig.
Det är upplagt för djupa tankar, om varför, om hur och vad. Om då och sedan. Tankar som kanske kan bringa klarhet, förståelse och beslutsamhet. Jag tar med penna och papper så att jag kan skriva upp alla klokheter som jag kommer på och kanske göra en lista eller två? Tänka på allt som borde göras, vart jag är på väg och vad jag vill? Tänka på allt elände som sker i världen, och kommer att kunna ske och vad jag ska göra åt det?
Men väl ute i natten blir det ingen reda i tankarna. Inga klokheter skrivs ner. Inga listor. Istället fastnad jag i ett enda tanketråds trassel.
Efter en stund ger jag upp och lägger ner alla trådar och bara sitter där. Luften är mjuk och ljummen, stilla slår den sig till ro runt träden, över dammen. Jag tar ett andetag.
Där flyger en fladdermus irrande målmedvetet, där står liljan i stolt fägring. Där speglas trädens alvarliga stillhet i dammens blanka yta. Där kommer en liten vind, och med den en doft av mynta, av sommarnatt.
Jag är. Jag hör, jag ser, jag känner och jag doftar. Jag är, och det är gott att vara.
Det är så lite jag kan påverka av det där stora. Men jag kan göra det bästa av min stund på jorden. Ett nu i taget.
- Så ansvarslöst! säger den lilla rädda figuren på min axel.
Men för en gång skull lyssnar jag inte på henne. Att ta ansvar för mitt nu, att uppleva det och vara närvarande i det gör att jag kan ta varsamma beslut, inte stressade orosbeslut utan beslut som är förankrade i det som faktiskt är här och nu. Beslut ur kärlek. Kärlek till livet, till träden som står mörka mot sommarnatts himlen, kärlek till vattnet i dammen som svalkar mina fötter, till luften så ren och mjuk, till mig själv, till min kropp. Rädslan finns där, förstås, men det är kärleken som driver mig, som ger mig energi - energi att ta emot ännu ett barn, att plantera ännu ett frö, att ta tåget till Lund istället för bilen. Jag ler ut i natten och viskar mitt tack. Tar ett andetag till och bara är. Mitt i det trassliga livet.
Kära dagbok, det var länge sedan jag skrev, och jag har saknat dig, saknat att få dela med mig av mina tankar. Saknat att få reflektera,stanna upp och skriva om det som sker i eller kring mig. Pausen behövdes, för att hitta tillbaka till lusten, till mitt varför. Inte för att jag har något definitivt svar på varför jag behöver skriva, men jag har en definitiv känsla av att jag behöver det.
Så därför, kära dagbok är jag tillbaka.
Det är mitt i sommaren och torkan här hemma har bytts mot livgivande regn. Regn i en ganska lagom dos, som inte får vatten att översvämma. Att extremhetta, torka och översvämming nu är vardag på vårt kära lilla jordklot är en sanning jag inte kan ducka för. Ingen sandhög är tillräckligt djup för att jag ska kunna gömma mitt huvud i den och glömma min oro för någon längre stund. Nej, jag kan inte gömma mig för sanningen om den fara vi befinner oss i, och morgonens insikt är att jag kan inte bära detta inom mig, utan nu, om någonsin behöver vi varandra. Vi måste hitta tillbaka till det vi kallar folkrörelse. Folkrörelsen förändrade Sverige från grunden genom att människor organiserade sig. Ensam är inte stark. Den enda vägen mot framtidstro är tillsammans. Tillsammans för en hållbar framtid, tillsammans för fred, tillsammans för solidaritet, tillsammans för medmänsklighet. Tillsammans för en värld där migranter inte drunkar på medelhavet, där barn inte skjuter varandra, där barn inte måste skära sig för att hantera sin psykiska smärta. Tillsammans för en värld vi tar ett gemensamt ansvar för vår framtid, på alla plan. Framtiden är i allas våra händer.
Då var det dags igen för att ta en paus från dagboks skrivandet, för att hämta inspiration och för att ägna mig åt bokskrivande, familjehem, lamning och allt det där andra som självprioriterar sig under dagarnas gång. Jag återkommer, vi får se när det blir. Tusen tack kära dagbok och dagboksläsare.
Jag vaknar upp till en måndag med klarhet och frusen skönhet. Med ett sjukt barn som inte behöver köras till skolan kan jag ta med mig en värmekudde och en kopp te och unna mig den sällsynt lyxen att få krypa ner i sängen igen. Jag ägnar mig åt den ljuva smaken av te och skönheten i solljuset mot trädet utanför fönstret ett tag, sedan läser jag en stund innan mobilen plingar till. Det är Mitra som skickar en hälsning med bilder från fredagskvällens workshop om menscykeln.
Jag blir varm och glad när jag minns. Jag lutar mig tillbaka mot kudden och låter tankarna vandra.
Det är alltid något magiskt med att få berätta om våra kroppar för tjejer och kvinnor i alla åldrar. Men hos dessa unga tjejer med minnen och rötter i Afganistan och Iran så sitter skammen ofta ännu djupare, nedärvd som arvssynd. Synden av att ha en kropp med hormoner som påverkar oss på så många sätt. En kropp som blöder, svettas, som längtar, som njuter, som svullnar upp och som knyts samman i smärta. En kropp som styr och ställer med ditt sinne, från energisk till trött, från känslosam till introvert till utåtriktad och energisk… allt inom loppet av fyra veckor, eller så.
En underbar, magisk mänsklig kropp.
Nietzsche ska ha sagt att ”Kärnan av frigörelse är bortlyftande av skam inför dig själv”. Det tror jag på, för hur kan du vara i sanning fri om din kropp och dess naturliga funktioner och fyller dig med äckel och skam? Även om vi försöker dölja den med operationer, kläder och salvor och håller händerna på täcket så kommer den visa sig, genom sprickorna kommer troligen rynkor, valkar, blod, lust, finnar och njutning tränga fram.
Jag vill locka fram en kärlek till kroppen, trots allt, en känsla av magi, av wow, av förståelse och förlåtelse.
Det fina är att kroppen är så magisk i sig att jag inte behöver hitta på eller fylla i mellan raderna. Jag behöver bara berätta som det är. Hur den fungerar, och ibland varför. Kunskap, förståelse är makt, är frihet. Är frigörelse.
Livets början. Befruktningen, den magiska föreningen mellan äggcell och spermie, visst har vi hört den historien, läst om den i biologiböckerna, kanske lyssnat på prat om den på radion. Om du har det, är jag nästan säker på att historien berättades ungefär som sagan om den tappre och modige prinsen som räddar prinsessan ur tornet. Spermien som krigare, kanske rent av elitsoldat, som invaderar, kämpar sig igenom den fientliga omgivningen, runt honom faller hans bröder men han tvekar inte, utan simmar vidare tills han till slut som segrare når sitt mål, ägget, som stilla väntar på honom. Historien avslutas med att spermien mer eller mindre med våld penetrerar ägget och därigenom skapar liv.
Den berättelsen är en saga som helt enkelt inte är sann. Det finns en annan berättelse, om de två medskaparna som tillsammans i ett komplext samarbete skapar liv genom att förenas. En berättelse där ägget är allt annat än passivt och maktlöst och spermien inte är aggressiv. Detta är den berättelsen.
Det finns många sätt att bli gravid och att få barn. Många sätt att älska, och inget är fel. Det finns många kroppar, manliga, kvinnliga, inget av det eller både och. Här vill jag berätta om de manliga och kvinnliga könsorganen och könscellerna och hur de samverkar i befruktningen.
Vår berättelse börjar vid mensens slut, då ägget redan har börjat mogna i äggstocken. De omogna äggen har funnits vilande där ända sedan fosterstadiet. Det innebär att den delen av dig som är ägg bildades i din mormors livmoder. En flickbaby föds med upp emot två miljoner ägg, fördelade på höger och vänster äggstock.
Äggen dör av med åren och vid puberteten återstår ca 400 000, ändå långt fler än de 400 som ska få mogna för att ge sig ut på sitt livs resa. Ägget är människans största cell och innehåller hälften av det arvsmaterial som behövs för att forma en människa. Ägget bär en X kromosom, spermien i sin tur bär på andra hälften av människoritningen och antingen en X eller en Y kromosom vilket innebär att det är spermien som avgör om det blir en flicka eller pojke som föds. I ägget finns en massa mitokondrier – cellens kraftverk, eller matsmältningsapparat, som omvandlar bränsle (socker och fett) till energi. Mitokondrier har sitt eget DNA. Detta DNA är direkt nedärvt på mödernet, från mor till mor till mor. Dina celler får alltså näring genom samma mitokondrie DNA som din mormors mormors mor…
Det är inte bara ett utan faktiskt ett stort antal ägg som varje månad börjar mogna i äggstocken. Varannan månad i höger äggstock, varannan månad i vänster. Allt detta är styrt av ett hormon som insöndras från hypofysen i kvinnans hjärna, det är FSH eller Follikelstimulerande hormon som stiger under menstruationen som får äggen att börja mogna. Nivåerna av FSH sjunker sedan igen och istället kommer LH (lutherniserings hormon) att insöndras för att uppmana kroppen att välja ut ETT ägg som ska få mogna färdigt och lossna. En blåsa bildas runt månadens utvalda, en så kallad follikel som växer och växer - den blir till slut stor som en valnöt, medan äggcellen är en tiondels millimeter. När det är dags för ägglossning och äggblåsan/follikeln spricker översköljs kvinnokroppen av östrogenet som bildats inuti follikeln.
Hormoner påverkar oss alla på olika sätt och olika mycket. Under veckan innan ägglossningen kan kvinnan ofta bli alltmer utåtriktad och impulsiv, kroppstemperaturen höjs – hon är bokstavligen het, hon får ökad sexlust, hennes doftkänslighet ökar och hon utsöndrar feromoner som berättar för alla att NU snart är det dags. Nu är hon fertil!
På dagen för ägglossningen kan kroppen påverkas på andra sätt som till exempel ett plötsligt sötsug, humörsvängningar, huvudvärk, migrän, uppsvälld mage, ömhet och smärta i ljumskar och bröst.
När det utvalda ägget är moget spricker alltså den follikel det legat i och ägget liksom pyser ut i tomrummet mellan äggstock och äggledare för att plockas upp av äggledarens fyra fingrar, som under dessa dagar blivit längre, och mjukt föras in i det ca 6 centimeter långa röret där fina flimmerhår föser ägget framåt mot livmodern. Ägget har nu upp till 24 timmar på sig att bli befruktat. Om ingen befruktning sker, dör äggcellen och kroppen börjar förbereda sig för nästa menstruation. Den follikel, eller blåsa som ägget legat i kommer att spela en viktig roll under resterande delen av menscykeln genom sin produktion av progesteron, eller gulkroppshormon.
Om vi nu leker med tanken att kvinnan har samlag med en man som får utlösning i henne och inga preventivmedel hindrar så kommer ca 300 miljoner spermier sprutas in i vagina. Spermierna får betraktas som unga – de nyproduceras i testiklarna, i en process som tar ca 3 månader. Normalt bildas det ca 100 miljoner spermier per dygn.
Om kvinnan får orgasm, om hon är upphetsad, så underlättas befruktning genom att livmoderhalsens sekret är kemiskt vänligt mot spermierna och att själva livmodern lyfts upp så att vägen blir rakare och spermierna får bättre chans att överleva och nå fram till målet, ägget i äggledaren.
Farten från ejakulationen (ca 18 meter per minut) tar spermierna upp mot livmoderhalsen, som vanligtvis täppt med en slempropp för att förhindra infektioner, men nu under ägglossningen är sekretet segt och vattnigt (som flytningar ser det ut och känns som rå äggvita) så kallat fertilt sekret. Spermierna kan därför ta sig genom sekretet och in i livmodern. Om det inte är riktigt dags, om dörren så att säga fortfarande är stängd, kan spermierna beredas plats att vänta i livmoderhalsen (i ”farstun”) tills ägglossningshormonerna öppnar porten in till livmodern.
Spermierna har nu kommit in i livmodern som reagerar på deras närvaro med sammandragningar. Spermierna har inte någon särskilt utvecklad simförmåga ännu, faktum är att de mest svävar och liksom skruvar sig fram eftersom deras svans bara slår åt ett håll. Men genom att livmodern nu dras samman föser den spermierna framåt upp mot de två äggledarnas ingångar.
Av de 300 miljoner spermier som ejakulerandes kommer bara några tusen fram till rätt äggledare. Ingången är ganska trång och många tar sig inte igenom. De som tar sin in i äggledaren lockas, med hjälp av doftsignaler (spermierna har doftreceptorer på huvudet) in i sovrum, särskilda kammare i äggledaren där kan de överleva i upp till fem dygn. Spermierna går då in i någon slags dvala då de vilar och mognar, i väntan på äggets signal om att det är redo. Slemhinnan i äggledaren ger dem både skydd och näring.
Så… plötsligt är tiden inne och ägget utsöndrar nu ett doftämne för att locka till sig spermierna, ett ämne som faktiskt liknar doften av liljekonvalj – doftämnet sprider sig i äggledaren och når fram till de vilande spermierna som vaknar och blir närmast hyperaktiva.
MEN bara om det är ”rätt sorts” spermier. Det har visat sig att doftämnet är selektivt, ägget vill bara locka till sig vissa spermier, detta kan vara förklaringen att vissa kvinnor inte kan bli gravida med en viss man; trots att båda är fertila och villiga så är inte kvinnans ägg intresserat.
Doftämnet gör att spermierna släpper ett skyddande ytterlager och först nu får de sin omtalade simförmåga och börjar simma med rasande takt i ett cirklande mönster för att leta upp ägget.
Ungefär ett dussintal av spermierna når fram till ägget och börjar nu dansa runt det i väntan på att bli insläppta. De måste först ta sig först förbi det yttersta lagret - corona radiata. När de borrar in huvudet i ägget gör deras svansviftningar att ägget börjar rotera motsols som en planet i en fart av 8 varv per minut - en äggande dans.
Den första spermien som tar sig igenom blir den utvalde. Ett protein i äggets skal interagerar med spermien så att en port öppnas upp och spermien kan tränga igenom. Denna ”protein-port” har fått det passande namnet Juno, Gudarnas drottning i den romerska mytologin. Juno öppnas, spermien omfamnas av ägget, liksom smälter in i dess skal och ägget suger sedan in spermien som nu tappar sin svans.
Men det är livsviktigt att endast en spermie släpps in i, därför blir nu äggets skal omedelbart hårt och ogenomträngligt och ägget utsöndrar även ett ämne som stöter bort de kvarvarande spermierna.
Inne i ägget är befruktningen ett faktum, två halvor (2*23 kromosomer) blir en helhet (46) och den helheten är början till nytt liv. Som för att fira detta avger ägget en liten ljusblixt! Det sker då ägget behöver göra sig av med zink – vilket det gör i en zinkdusch som ger upphov till en gnista. En gnista som visar att befruktningen har skett. En första livsgnista.
Det befruktade ägget fortsätter nu sin färd, en nio månader lång resa där det ska näras och skyddas i livmodern. Men det är en annan historia.
Hennes grenar står mörka mot himlen som dagen till ära är blå. De gungar sakta i vinden och jag sveper halsduken om mig för att slippa känna den kalla luften mot min varma såbara hals. Jag huttrar till, men vill ändå inte gå vidare.
Jag står och hälsar på den unga boken invid min morgonstig. Hon som kallas träd, i folkmun.
Träd, ett så litet ord för något så stort och mystiskt som min bok. Hon vilar fortfarande, kanske man djupt nere kan känna en rörelse som solstrålarna lockar fram. En rörelse uppåt, utåt, mot vår och värme. Men ännu gömmer sig livet där nere i rötterna. Livsgnistan.
Ännu en vår ska saven stiga, och någonstans inifrån de svarta frusna grenarna ska blad efter blad kläckas fram. Hur går det till? Hur kan hon veta när och vad som ska göras? Är inte det ett mysterium? tänker jag och ser mig omkring i skogen.
Det är lätt att gå från mysterium till ödmjukhet inför livets mirakel, det heliga. Det heliga som är livet, som lever i trädet, såväl som i mig.
Jag skrattar till åt den högtidliga tanken. Nog finns det här en källa till villkorslös glädje? En glädje över att finnas, över att träd finns, träd med släta stammar, höga kronor och djupa rötter som väntar, väntar, väntar på att det ska bli vår. Precis som jag.
Jag krånglade mig för sjuttioelfte gången ut från koppeltrasslet och kände hur stressen slog till. Våra tre stora hundar är förvisso rätt duktiga på att gå i koppel men när jag går själv med dem i en skog full av spännande dofter trasslar de in sig i varandra och i mig gång på gång. Dessutom börjar jag bli kissnödig. Mitt försök att gå fortare avbryts genast av någon särskilt intressant doft vid stigkanten. Jag inser i förbifarten att skosnörena gått upp på vänster sko, hälen glappar obekvämt. Men jag stannar inte och knyter, jag fortsätter, framåt, vidare. Ut i skogen, mossa och stenar gör det svårt att gå, särskilt med en glappande sko.
En av hundarna blir nödig och vi tvingas till stopp. Ett tag står jag trampande, otåligt, men då hör jag plötsligt korpen, min favorit bland fåglar. Den skrattar åt mig och mitt rusande. Vart har jag så bråttom till, undrar hon? Jag tittar upp mot trädtopparna, och ja där är hon. Mäktig, glidande fram. Jag tar ett djupt andetag och skrattar till åt mig själv.
Ja, vart har jag så bråttom till?
Ingenting viktigare än att vara här. Och nu. Jag knyter skorna. Hundarna sätter sig suckande.
Vi går vidare – och jag upptäcker att det är en skön dag i skogen. Nyregnat, friskt. Våren anas liksom i stämningen, ett grönt blad här och där, en fågel som kvittrar, svanar som flyger förbi högt över oss på väg norrut. En gladas visslar och sedan hörs knackandet från en hackspett. Hundarna känner av min stämning och slappnar av de med.
På vägen hem funderar jag på hur det blir att stress skapar tunnelseende, hur stressen får oss att förlora kontakten med det som är nu, i stället läggs allt fokus på målet, framför mig. Om jag stannar upp och låter mig vara nu, känna nuet i min kropp så kanske jag upptäcker att jag kan knyta skorna, och till och med höra vårfåglar.
Jag flyttar mig från maskin till maskin på gymmet, låter musklerna arbeta, medan jag längtar intensivt efter att bli klar, ta en dusch och sedan en kopp kaffe där hemma. Jag arbetar fortare och fortare trots att jag vet att det är mer gynnsamt för träningen att jobba långsamt. Jag försöker sakta ner en stund men snart ökar jag tempot igen. Ok, bara tre maskiner kvar tänker jag… sen får jag vila.
Varför gör jag det här mot mig själv undrar jag stilla? För att jag inte ska bli sjuk, svag, fet och gammal hör jag min inre träningsbefäls röst skrika …
Kom igen!! Jobba på! Inte för långsamt, inte för snabbt!!
Jag försöker ignorera honom för jag är innerligt trött på den där rösten. Den vill mig väl, det vet jag, men det är aldrig nog, aldrig tillräckligt. Jag önskar jag hade en inre kärleksfull coach istället. Som peppade och hejade på mig. Som hjälper mig att hitta glädjen i rörelsen - en glädje som får sin näring av kärleken och tacksamheten till kroppen. En röst som inte kritiserar utan stödjer. Som låter mig vila ibland, som berättar att jag är tillräcklig, att jag gör tillräckligt.
Jag vet att en sådan kärlekscoach egentligen är mer effektiv för att nå sina mål än den militanta befälets. För när har man någonsin lyckats förändra något i grunden när man gör det av rädsla? Rädsla för att inte vara tillräcklig inför sig själv och andra. Förr eller senare ignorerar man rösten och tar en stor bit kaka och mår sedan skit för att man svikit sig själv, tror man. Nä, jag behöver säga tack och hejdå till befälsrösten och försöka hitta en annan röst inom mig. Som även den vill mig väl, men som kommer ur kärlek, inte rädsla.
Om att gå brevid
Jag märker hur hennes steg saktar ner och snart går hon en bit efter mig på stigen. Hundarna är inte helt nöjda med att flocken delas och tittar bakåt eller stretar framåt. Men vi behöver lite avstånd just nu, dottern och jag, tänker jag och skyndar på stegen mot hemmet.
Väl hemma drar jag mig undan för att reflektera. Jag hör samtalet i mitt huvud. Samtalet om hennes framtid, om de val som ligger framför och som är så svåra. Jag hör och känner hur min oro spillde över på henne, mina borden och mina måsten, min rädsla inför framtiden i allmänhet och hennes i synnerhet. Och sedan hur hon tystnar, sluter sig.
Jag tittar ut över spåren vi lämnade i det tunna snölagret och inser att min oro inte hjälper henne. Nej, inte alls. Hon behöver inte min oro, hon behöver inte min rädsla eller min ånger för de val jag gjorde i hennes ålder. Nej, min vackra underbara dotter behöver min tillit, mitt hopp, min tilltro till henne och hennes förmåga. Hon behöver mitt stöd och min stolthet, inte mina råd. Hon behöver min kärlek, inte min hjälp.
Hon behöver höra att jag älskar henne och att jag respekterar hennes val, eller hennes icke val. Och att jag alltid kommer att finnas där, vid sidan om, påhejande, stöttande, eller bara varande där för henne på det sätt hon behöver just då.
Hon behöver min tillit till framtiden. För hur ska en ung människa navigera mot en framtid som de vuxna är rädda för? Hur ska de hitta hopp och framtidstro när de bara ser oro i våra ögon?
Jag låter de frågorna vara obesvarade, och går för att berätta hur mycket jag älskar henne. Idag, imorgon och för alltid.
Jag går fram till den lilla uggle figuren Nadja tog hem från Indien. Den visar månad och datum och var kväll går jag dit och ändrar till morgondagens datum. Jag försöker komma ihåg att säga ett tack till det dygn som varit och sätta en intention för det dygn som ska komma. Ofta med ett ord, som glädje, eftertanke eller som idag, envishet.
Ett udda val, tänker jag och sneglar på den tomma pepparkaksburken. Den hade lite skramlande sötsaker i sig tidigare ikväll, och jag ställde fram den efter maten i förhoppning att någon skulle vilja äta upp dessa sista pepparkakor innan de blir soggig hönsmat. Mycket riktigt, en efter en försvann pepparkakorna.
Jag kom in i köket just som en hel näve kakor fiskades upp ur burken. Barnet såg lite ertappad ut.
”Ät du, sa jag, det är bra om de tar slut, men ät inte för många, då blir du envis, som min mormor alltid sa!”
Barnet tittade frågande på mig och svarade;
”Varför är det så dåligt att vara envis? ”.
Jag hade inget svar och medan jag gjorde i ordning min tekopp funderade jag över ordet. Envis. Att hålla fast vid sin egen visdom.
Nä, kanske det inte är en dålig egenskap? I dessa tider när massmedia och politiker matar mig med berättelser som kanske är sanna eller inte men, likväl deras berättelse, berättade ur deras perspektiv. Berättelser om våld, om girighet, om hot.
Då är det nog bra att vara envis ibland. Bra att stå våga fast vid sin egen visdom. Min egen berättelse. Min berättelse om en värld med många goda krafter, om en vår som kommer igen med ljus och grodd, om alla som gör sitt bästa utifrån sina förutsättningar. Min visdom om vad som är rätt och fel, och alla nyanser däremellan.
Så imorgon är mitt ord envis. Att stå fast i min visdom, följa min väg, tillsammans med andra som är på väg mot samma håll.
Om krabbornas meningsfullhet
Lokalen fylldes snabbt, en efter en steg in genom dörren och försökte hitta sin plats i rummet. En del med självklarhet, andra med svårighet. Jag står kvar i köksregionen, trygg i det välkända och kollar för hundrade gången att lappen med mitt välkommen-tal ligger i bakfickan. Jo då. Fler kända ansikten dyker upp, och jag lämnar köket för att gå och hälsa. Snart har 70 personer bänkat sig och jag hälsar välkommen till denna kväll för och med Ukraina. Medan Alena tolkar har jag tid att titta ut i lokalen.
Vi är 30 svenskar och 40 ukrainare, en hel del barn som redan hittat lekhörnan. Efter att vi fått se bildvisning från Ukraina (före kriget) och det vackra efterrätts brödet visats för gästerna så får vi Borstj, och jag slappnar av och njuter av den underbara smaken. Mittpunkten fylls av prat och skratt. Mor och dotter bjuder på känslofylld sång, och två små barn läser dikter. Ukrainarna bjuder på sig själva och sin kultur och det är uppenbart hur stolta de är över sitt land, och hur tacksamma de är över den fristad de fått i Sverige. Men jag tror mig kunna skymta den sorg och smärta de gömmer bakom leendena.
Några timmar senare, när den sista kastrullen är urdiskad och golvet sopat och skurat är jag på väg hem med en märklig tomhet i bröstet. Jag tvivlar inte på att kvällen gjort gott, men det är så otroligt lite, en sådan minimal droppe i ett hav av lidande, grymhet och elände. Tomheten följer mig under kvällen och när jag till sist går och lägger mig och stänger av TV:ns distraktion överväldigar den mig. Jag bestämmer mig för att försöka läsa mig till sömn och glömska. Jag slår upp min bok och bjuds på en berättelse:
En gammal man gick på en strand, det var morgonen efter en storm. Stormen hade kastat upp kräftor på stranden, och i den allt varmare solen höll de på att dö. Han plockade upp och kastade tillbaks en krabba ut i havet, och så en till medan han fortsatte sin morgonpromenad. Efter en stund mötte han en annan man som joggade längs havet. Joggaren tittade på honom och krattade.
-Vad håller du på med gamling? Det är tusentals krabbor uppspolade på stranden, hela vägen bort till klippan. Inte spelar det någon roll att du kastar i några stycken! Den gamle bara tittade på joggaren och fortsatte sedan sin promenad, medan den andres hånfulla skratt tonade bort. Han log för sig själv och såg på krabban i sin hand.
-Det spelar roll för den här, sa han och kastade försiktigt ut krabban i vågorna.
Med den berättelsen i minnet tänkte jag på kramen jag fick av Vika, på leendet från mannen när han gick haltande ut i vinternatten. Ja, tänkte jag, det spelade roll för dem. Och för mig. Det får vara tillräckligt.
Om att leva med oro
Det är ett nytt år. Vi hälsade det välkommen med kramar och bubblande dryck, och önskade varandra att det skulle bli ett gott år, detta 2023 som ligger framför oss som ett oskrivet blad.
Men när bubblet var urdrucket, musiken tystnat och leendena vandrat ut med sina människor i den mörka nyårsnatten kröp oron fram igen och satte sig på axeln min och mumlade sitt ”Hur ska det gå?”. Jag försökte borsta bort honom, tog ett dopp på nyårsdagen för att kanske tvätta bort honom men han dök alltid upp igen, lite blöt och tilltufsad, men lika orolig som innan.
Nu har det gått ett par veckor av 2023 och vardagen är tillbaka, och den verkar bli rätt lik vardagarna 2022. Det är väl så att den konstruktion av tidsmätning som vi använder inte av sig själv innebär någon förändring för att åren går, markerade av siffror - födelsedagar eller nyårsaftnar. Nej, förändringen, om jag vill skapa någon, måste jag tydligen göra själv.
Så jag har ägnat lite tid de senaste veckorna åt att reflektera över om jag vill förändra något, vilket jag givetvis vill, och vad jag i så fall kan förändra? Dessa tankar har nog mest stressat mig, detta fokuserande på fel och brister i mig, i mitt liv och i omvärlden. Brister och fel som behöver fixas: Hjälpa mer, vara mer aktiv, odla mer, gå ner i vikt, spara på elen, på pengar, på bensin, börja på yoga, sluta med Netflix, göra mer nytta i världen, fixa klimatet, fixa kriget, fixa min kropp, fixa barnens situation (läste just att BRIS fått en ökning av telefonsamtal under julen med 19% jämfört med i fjol – det måste också fixas)…………… MEN FIXA DÅ!!! Skriker gubben i örat på mig.
Varje dag går jag och lägger mig och känner att jag inte fixat något alls idag, och orosgubben gråter sig till sömns på kudden bredvid mig.
Han följde med på promenaden i morse, ganska tyst och trött men onekligen där. Jag gick den vanliga rundan upp för backen men det var inte förrän jag kom in i skogen som jag lade märke till att himlen är lite ljusare idag. Kanske till och med det kunde anas lite blått bland det gråa?
Det fick mig att stanna upp och lägga märke till skogen och det liv som befolkar den. Jag gick fram till trädet jag kallar min vän, den unga boken, och lade en försiktig hand på hennes lena stam. Med ens blev jag märkligt lugn och tyckte att jag hörde en viskning, men kunde inte tyda den förrän jag lade örat intill hennes bark och blev helt tyst.
” – Livet behöver inte fixas” viskade hon.
Jag har nog ännu inte riktigt förstått hon menar, vad det betyder, men det känns bra, och i backen på väg hem kände jag hur tacksam jag var för att mina fötter bär mig, mina lungor ger min kropp syre, att mina hundar leker, att fågeln flyger och vårt hem är varmt och ja.. hemma.
Innan jag gick in tog jag till och med och kramade jag min orosgubbe. Han blev så chockad att han tystnade.
Det var trångt och varmt. Svetten rann ner mot överläppen och jag torkade av droppen med handens baksida. Ute började det skymma, kvällen var grå och regnig, som den skånska vintern ofta är. Jag tittade ut mot havet, nu knappt synligt genom det stora fönstret. I dess ställe började konturer att framträda. Konturer av kroppar. Inga detaljer eller ansikten utan anonyma konturer av nakna kvinnokroppar. Det såg ut som en målning. Vi var unga, gamla, i alla nyanser, former och storlekar. Vissa med ärr, som jag, andra med tatueringar, vissa släta, andra rynkiga. Men alla, ja alla, med sin egen skönhet. Ingen vackrare än den andra, alla levande, vittnade om ett liv levt, år som gått. Mina ögon tårades av känslan av att ta in skönheten utan värdering, utan dömande. Av att få vara en del av denna skönhet, för min kropp syntes också i det immiga fönstret. Också den vacker, också den med vittnesbörd av liv som levts.
Sedan, idag. Återigen en stor glasruta framför mig. Återigen slås jag av skönheten. Runda, släta, svävande, lurande i skuggan. Akvariet bjöd på graciöst dansande rockor och lekande snurrande havsuttrar. Så många färger, former och storlekar. Så mycket liv. Så mycket skönhet.
Mina ögon tåras i ödmjuk fascination och glädje över denna planet vi bor på och alla de vackra varelser som vandrar, simmar, flyger och krälar fram på den. I vattnet på akvariet i Köpenhamn och i bastun på Kallbadhuset i Malmö.
Varför slösar vi tid på dömande och värderingar, när vi i stället skulle kunna glädjas åt våra kroppar, åt att vi lever, liksom de runda havsuttrarna som leker, snurrar och gör vattenpiruetter i ren livsglädje.
Det var alldeles mörkt när jag vaknade. Först blev jag lite rädd, kände mig instängd i mörkret. Jag kunde inte förstå varför jag skulle vakna nu, just när jag sov som bäst. Jag försökte lyssna efter ljud där utanför mitt skal, men det var tyst. Allt var stilla. Så när som på en liten fladdrande rörelse i mitt inre. Liksom en tyst längtan efter något... Något diffust, onåbart för min tanke, hur jag än funderade. Jag visste inte vad jag skulle göra av den märkliga känslan, så jag bara var med den. Lät den kännas, lät den vara. Min längtan och jag gjorde varandra sällskap i mörkret och jag kände mig faktiskt mindre ensam och rädd. Det gick en stund, eller kanske två, innan jag kände att längtan tog mer och mer plats, den spred sig ändå ut till skalet men samlades sedan som en klump i mitten av min runda kropp. Det blev varmt, kittlande varmt, och jag önskade att jag kunde klia mig. Just när jag höll på att förgås av klådan blev rörelsen verklig och det var som att jag sprack upp. Med ens var klådan borta och istället fylldes jag av en annan sorts längtan, en jublande längtan och jag såg ljuset. Äntligen. Fylld av ny energi sträckte jag mig upp, ur skalet, mot ljuset. Mot hoppet. Och tänk, när jag väl valt livet, valt hoppet hände allt snabbt och liksom av sig själv. Jag växte, upp upp... blad, stjälk och oooh, en knopp. Så en dag står jag här i full blom mitt i livet och sprider skönhet, väldoft och glädje.
Jag skickar mitt tack till ljuset, till värmen som väckte mig. Men framför allt tackar jag min längtan, mitt hopp och mitt mod att i det mörka välja ljuset.
Om osjälvklarheter
Jag vaknar till en ny morgon. En kall och vacker morgon, med blå himmel, sol och gnistrande snö. En ledig morgon, när tiden får gå. En mysig morgon, med nyklädd gran, pyntat hus, sprakande brasa och stilla musik.
Jag går omkring och pysslar utan smärta i kroppen, fixar en kopp kaffe och sitter sedan och är tacksam. Inser att inget av detta är självklart utan de är gåvor att vårda. Vattnet i kranen, värmen från brasan, maten i kylen, kaffet i koppen... Jag tar en klunk kaffe och tänker att om några timmar ska jag träffa några som vet om detta med osjälvklarheter. Jag ska träffa några Ukrainska vänner, flyktingar som bor här i Höör. Tillsammans ska vi planera en Ukrainsk afton. För dem är inte mycket självklart. Så jag sitter här och försöker inte känns skuld för att jag har så mycket, försöker inte känna stress över att jag gör för lite, försöker inte känna rädsla för att mina gåvor kan tas ifrån mig. Jag sitter här och dricker kaffe, är tacksam och försöker.
Plötsligt finns hon där, strax ovanför taket på vårdcentralen. Hon är stor och rund och vit mot vintermorgonens blå himmel. Jag stannar till på min väg från Friskis till bilen. Ägnar mig åt att titta, men också känna och lyssna på ögonblicket, det som är just nu. Stillhet. Skönhet. Rymd.
Det går en stund, eller kanske två, innan hunger och kyla gör mig medveten om min kropps behov och får mig att sätta mig i bilen för att köra hem till te och brasa. Men någonting blir kvar i mig, ett efterskalv. Medan jag kör den välbekanta vägen hem försöker jag undersöka vad det är. Någon slags vemod, en längtan, ja, just det, en längtan, men den är inte till någonstans i denna värld. Märkligt, en längtan utan riktning?
Jag låter det vara en stund, men känslan vill inte lämna mig. När jag stannar utanför huset, och tittar över trädtopparna efter månen slår det mig att det inte är en längtan ut, det är en längtan in.
I skönheten, i stillheten, i rymden så kanske min själ kände igen sig själv, ett ögonblick var jag inte en människa med en själ utan jag är en själ med en kropp.
Medan jag kokar mitt tevatten inser jag att jag känner igen känslan från mitt år med cancer. Då kunde jag ofta hitta till denna känsla, denna titta-på-månen-en-vintermorgon känsla av stillhet, skönhet och rymd. Jag vet inte varför, men kanske har det något med att få syn på det som är viktigt. När livet skalas av, när det handlar om att överleva, genomleva, i smärtor och orkeslöshet kan jag bara släppa taget och låta mig falla in i ögonblicket. Och där, i ögonblicket, göms den största glädjen och kärleken, där göms stillhet, skönhet och rymd. Här i ögonblicket. Tack månen.
Jag går med var-samma steg, så att fötterna får tid att vidröra marken under mig. Ett steg i taget. Efter vad som varit en vecka men känns som en månad borta från mitt hem är jag tillbaka i vardagen. Min vardag. Den låg kvar där, vardagen, näst intill orörd, väntande på att jag skulle komma tillbaks.
Och nu är jag tillbaka här i min hemmskog. Jag går på stigen, med Fenja ivrigt nosade på för mig gömda dofter i mossan.
Det är en helt vanlig dag, en helt vanlig skog. men det är min skog, jag är hemma. Medan jag vandrar vidare på min vardagliga promenad funderar jag på det där med att känna sig hemma. Tillhörighet. Hur oerhört värdefullt det är, kanske är det så att jag lever mitt liv i sökande efter tillhörighet.
Känslan av att komma hem, av att mitt jag upplöses och blir ett med det jag upplever. För mig, just nu, i doften, ljudet, känslan och synen av skog. Träden med sin tysta närvaro, mossans mjukhet, stenarna, löven, gräset. Det finns inte någon separation mellan mig och skogen. Jag är hemma. Så kan jag också känna ibland i musik, i möten. I stunder när jag blir mer än bara mig.
På samma sätt kan jag tappa mig själv ibland, när jag är ohemma och går vilse i den jag försöker vara. Då kan jag också lära känna nya sidor av mig. Utvecklas.
Men det är jobbigt och krävande och jag är trött och behöver vila, fylla på med kraft och livs vilja. Nu vill jag bara invecklas. Så jag vandrar djupare in i skogen. Närmare mig själv.
Jag tar en klunk isvatten (något de serverar i överflöd här) och låter blicken sväva ut över rummet, utan att fokusera något. En tavla på väggen, en ljusknapp som lyser, en mörkgrå dörr, utanför fönstret en parkeringsplats, en cykelväg. Utanför fönstret pågår en vardag för andra, andra som jag kan se gå, cykla och köra förbi, ständigt på väg till något, från något.
Vi är inte på väg någonstans. I den bubbla vi befinner oss, jag och Ronja, är vi utanför tiden, utanför vardagen. Tillvaron på sjukhus är helt sin egen. Jag tittar bort mot sängen bredvid, där hon sover, tung av mediciner och smärtor, med slangar som slutar i blodfyllda påsar som får mitt hjärta att blöda.
Men operationen gick bra, även om vägen tillbaka är tung och svår.
Hon andas tungt, en solstråle letar sig in till henne som för att ge en smekning till detta vackra, tappra barn.
Jag lyssnar på musik på datorn, den får ögonen att tåras. Mina känslor ligger på ytan, hjärtat är öppet och sårbart.
Tiden går långsamt, inget händer på en stund, sedan plötsligt kommer läkaren in, han fyller rummet med sin närvaro och alla sina svar. Vi står utan frågor, får liksom inte fatt i dom i vårt yrvakna tillstånd. Nöjt beskådar han sitt kirurgiska verk, och vi kan inte annat än hålla med om att han gjort ett fantastiskt jobb och vi är honom evigt tacksamma. Skojfriskt lämnar han rummet och vi sitter kvar i vakuumet. Det tar ett tag innan vi landat. Vi bygger upp bubblan runt oss igen , omringad av medicintider, mattider, sjukgymnastik och promenader runt avdelningen. Nu går vi åter till vila och läkning i den bubbla som är livet i sjukhusrummet.